Capaciteit ontziltingsinstallaties verzesvoudigt in Vlaanderen.

Door Freya Perdaens op 20 juli 2020, over deze onderwerpen: Leefmilieu
Freya Perdaens drinkwater

Sinds maart van dit jaar stroomt er 12.000 m³ ontzilt water uit de kraan in Vlaanderen. Uit cijfers die Vlaams Parlementslid Freya Perdaens (N-VA) opvroeg bij minister Zuhal Demir blijkt dat die hoeveelheid binnen twee jaar maar liefst verzesvoudigt. “Opvallend is dat binnen twee jaar 70 procent van het ontzilte water niet in de kuststreek, maar uit Antwerpse kranen zal stromen” merkt Perdaens op. “Het ontzilten is een energie-intensief proces, dus naast deze installaties blijft het minstens zo belangrijk om blijvend in te zetten op hergebruik en besparen van drinkwater” geeft het parlementslid nog mee.

Uit het antwoord van een vraag die Perdaens op 28 mei 2020 stelde, blijkt dat er binnen twee jaar zes keer zoveel water zal ontzilt worden in Vlaanderen dan nu het geval is. In maart nam Farys in Oostende de eerste Vlaamse ontziltingsinstallatie in gebruik, goed voor 12.000 m³ drinkwater per dag of 4,4 miljoen m³ per jaar. In 2022 verdubbelen zij hun capaciteit.

De Watergroep zal in 2022 een installatie in gebruik nemen die goed is voor 50.000 m³ per dag. Onderzoek loopt bovendien om ook in Nieuwpoort een project met een capaciteit van 20.000 – 25.000 m³ per dag op te starten. Dat zou betekenen dat in 2024 maar liefst acht keer zoveel ontzilt water uit Vlaamse kranen stroomt dan vandaag het geval is.

Het project van de Watergroep in Antwerpen is vier keer de grootte van het huidige project van Farys”, geeft Perdaens mee. Dit zorgt ervoor dat in 2022 niet de kuststreek, maar Antwerpen de grootste leverancier zal zijn van ontzilt drinkwater. Op dat moment zal 70 procent van het ontzilt water door de Watergroep worden aangeleverd. Het parlementslid zegt dat het goed is dat er op verschillende manieren drinkwater wordt voorzien, maar waarschuwt wel voor het energie-intensieve proces van de omzetting van brak naar zoet water. “In Vlaanderen is de hoeveelheid zoet water beperkt, daarom moeten we naar de toekomst zeker blijvend inzetten op waterbehoud. Zo kunnen we dat water onder meer ook recupereren als drinkwater.

Mijn vraag en het antwoord van de minister kan je ook hier terugvinden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is