42 procent van de ingezamelde PET-flessen wordt opnieuw een PET-fles

Door Freya Perdaens op 5 mei 2021, over deze onderwerpen: Leefmilieu
Freya Perdaens recyclage

Van de 55.000 ton PET-flessen die elk jaar worden gerecycleerd wordt 42 procent opnieuw gebruikt  om flessen te maken. Dat blijkt uit een parlementaire vraag die Vlaams Parlementslid Freya Perdaens aan minister Demir stelde. “Ik was vooral benieuwd waar die andere 58 procent van de gerecycleerde PET-flessen naartoe gaat”, gaf Perdaens mee, “We zouden zoveel mogelijk moeten inzetten op recyclage die meerdere cycli meegaat.

Doelstellingen gehaald

Tegen 2022 moet in principe 25% van de flessen herbruikt worden om flessen van te maken, dus ingezet worden voor zogezegde ‘bottle to bottle recyclage’. Deze doelstelling wordt momenteel dus met 42 % al ruimschoots gehaald. “In de toekomst zou dit nog meer moeten worden”, zegt Perdaens, “en dat zit er ook aan te komen”. Met de nieuwe Suez/Alma fabriek die vanaf eind 2022 de binnenkomende PET-flessen naar nieuwe flessen zal recycleren is er nog een hele marge voor groei.

Andere eindproducten

Van de gesorteerde PET-flessen gaat dus 42% naar bottle to bottle recyclage. Nog eens 29% wordt een nieuwe verpakking, deze worden aangewend voor “thermoformed sheets” (gethermoformeerde folies waarmee bijvoorbeeld bakjes en schaaltjes gemaakt worden). Dat betekent dat 71% van de PET-flessen die via het Fost Plus systeem worden ingezameld terug een verpakking worden. 29% andere gaat naar technische vezel toepassingen, een voorbeeld hiervan zijn tapijten.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is