56 kiloton PET-flessen gerecycleerd in Vlaanderen in 2020

Door Freya Perdaens op 17 juni 2021, over deze onderwerpen: Leefmilieu

In 2020 werd 56 kiloton PET-flessen gerecycleerd. Dat is een lichte stijging ten opzichte van 2019, toen het nog om 55 kiloton ging. Het aandeel van bottle-to-bottle recyclage in het totaal aantal gerecycleerde PET-flessen blijft groeien. Dat blijkt uit het antwoord van minister Demir op een schriftelijke vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Freya Perdaens (N-VA).

In 2019 bedroeg het aandeel bottle-to-bottle binnen deze recyclagecijfers nog 42%. In 2020 bleek dat aandeel reeds gegroeid te zijn naar 54%.

“Het recycleren van PET-flessen naar nieuwe flessen, dat is eigenlijk het concept van bottle-to-bottle recycleren. Ik ben daar uiteraard tevreden mee, aangezien het toch een stevige, positieve impact heeft op het milieu: het is energiezuiniger en het reduceert de afvalberg. Opvallend is ook dat dit aandeel werd gehaald zonder verplichtingen naar de recycleerders toe, wat aantoont dat de markt hoe dan ook in deze richting beweegt”, aldus Perdaens.

Het aandeel bottle-to-bottle is ook aanzienlijk meer dan de 25% die wordt aangehaald in het erkenningsbesluit van Fost Plus.

“We kunnen ons de vraag stellen of die vooropgestelde doelstelling van 25% dan niet wat weinig ambitieus was. In een volgende fase is het zaak de doelstelling bij te stellen om het beter te doen dan wat we doen. Het laatste dat we moeten doen is op onze lauweren rusten als we weten dat we beter kunnen,” geeft Perdaens nog mee.

Verwacht wordt dat het aandeel bottle-to-bottle nog zal toenemen, aangezien eind 2022 een nieuwe recyclagefabriek voor PET-flessen opent die 100% bottle-to-bottle zal werken.

Het aandeel van recyclage naar technische vezel gaat sterk achteruit. Het aandeel recyclage naar thermoformed sheets blijft ongeveer stabiel.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is