Begrotingsaanpassing: minister Demir voorziet 10,4 miljoen euro extra voor asbestverwijdering

Door Freya Perdaens op 13 mei 2020, over deze onderwerpen: Leefmilieu
Freya Perdaens

De Vlaamse Regering wil tegen 2040 Vlaanderen asbestveilig maken. In de begrotingaanpassing voor 2020 wordt daarom 10,4 miljoen euro extra vrijgemaakt. Het grootste deel van dat budget gaat naar het subsidiëren van asbestcementinzameling aan huis door gemeenten. Dit zorgt dat bijkomend 77 gemeenten in dat programma kunnen instappen en dat naar schatting 33.223 ton extra asbest op die manier opgehaald wordt. Dat bleek uit de informatie die ik bij de minister opvroeg over wat met dit bedrag in de praktijk zou gebeuren.

Het bedrag van 10,4 miljoen wordt op 2 manieren ingezet. Het grootste deel, 6,5 miljoen euro is voor projecten door lokale besturen. Daarnaast wordt 3,9 miljoen euro extra voorzien voor de afbouw van asbest in onder meer de sectoren onderwijs, zorg, landbouw, …

Ik vroeg op welke tonnages tegenover deze bedragen staan. De grootste vooruitgang wordt geboekt doordat bijkomend 77 gemeenten kunnen intekenen op asbestcementinzameling aan huis, wat een geraamde inzameling van 33.223 ton meebrengt. Binnen het protocol land- en tuinbouw zal in 2020 naar schatting de afbouw van zo'n 7.500 ton asbestcement gerealiseerd worden. Voor onderwijs en zorg is nog niet duidelijk wat extra gerealiseerd kan worden met de nieuwe middelen. Maar belangrijk is vooral dat ook hier extra middelen worden voorzien!

Sowieso is niet enkel de asbestinzameling zelf een voordeel. Waar asbest wordt verwijderd wordt vaak ook geïnvesteerd in een meer energiezuinige dak- of gevelisolatie. Daarnaast wordt circulaire bouw bevorderd,  door asbest te verwijderen worden ook sloopmaterialen terug in de kringloop gebracht en zo duurzame, circulaire gebouwen en renovaties mogelijk te maken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is