Het was net voor de zomer, net voor de tangent opende dat we vroegen om de aanpassing van de Vesten in Mechelen uit te stellen tot de tangent open en vlot bereikbaar was. Geen denken aan voor het halsstarrige stadsbestuur. Zoals wel meer projecten moest en zou dit doorgeduwd worden.

Niets zo definitief als een tijdelijke oplossing

Ondertussen opende de tangent later door problemen. Eens open doemden problemen op met de verlichting, bewegwijzering en tuimelde zelfs een deel van het plafond naar beneden. Tegelijkertijd werd de halve stad opgebroken. Voor een tijdelijke opstelling – wat het moet zijn om niet te moeten voldoen aan enkele voorwaarden waar definitieve wegaanpassingen wel aan moeten voldoen- is het vrij drastisch om stukken weg uit te breken en heraan te leggen. Een heel ander verhaal dan dat van verplaatsbare bloembakken, een opvallende strook verf of blokken op de weg die aangekondigd werden.

Het heeft er alle schijn van dat de werkzaamheden die uitgevoerd worden niet bedoeld zijn om terug te draaien. En als dat wel zou moeten gebeuren, zal het de stad, en dus de Mechelaars, een flinke duit gaan kosten.

Voor een vooruitstrevend stadbestuur dat prat gaat op participatie en betrokkenheid van de burgers, worden beide nu al jaren met de voeten getreden.

Komen we terug op dat prijskaartje. Extra geld voor communicatie over de bereikbaarheid van Mechelen is er niet, lazen we eerder al in de pers. Dat de middelen erg beperkt zijn, is iets dat wij met N-VA al een tijdje diets proberen te maken aan de Mechelaar en vooral het stadsbestuur. Maar wanneer er dan beknibbeld wordt, gebeurt dat op zaken die rechtstreeks effect hebben op de verkeersveiligheid van de stad. En dat een week voor het nieuwe schooljaar start? Dat is hoogst bedenkelijk.

Kortom, er worden heel wat beslissingen genomen. Geen die echt gedragen lijken door de Mechelaars, laat staan dat ze om hun mening gevraagd werden. En wanneer het aankomt op prioriteiten, dan moeten we helaas vaststellen dat er meer mogelijk is voor de communicatie over de “beste affiche van Maanrock in de 25 jaar dat het festival bestaat” dan over de veiligheid van iedereen die in Mechelen de baan op moet.