Ze worstelden en zwoegden, wisten dat ze al die zaken wel wilden. En meer nog, dat ze dat konden ook.

Toen vonden ze een stel Zevenmijlslaarzen, reuzenlaarzen om reuzenstappen te zetten. En die zetten ze. Ze stemden. En verkozen elkaar en zichzelf. Ze trokken de wijde wereld in en stichtten bedrijven op, studeerden voor een veelheid aan beroepen en lieten zich met hun blitse schoeisel door niks of niemand meer tegenhouden.

We zijn nu vele jaren later en die laarzen hebben dienst gedaan. Ze brachten vrouwen op een plaats die toen maar een sprookje leek. En wat nu gedaan?

Kijken we om ons heen, zien we dat het de vrouwen in onze regio goed gaat. We zitten niet in de ideale wereld. Ontkennen dat er discriminatie of gender gerelateerd geweld zijn bijvoorbeeld, is het licht van de zon ontkennen. Maar willen we komen tot echte gelijkheid, moeten we misschien onze zevenmijlslaarzen uittrekken en ruilen voor wat eleganters? De laarzen zijn log, zwaar en laten ons niet toe de fijne stappen te zetten die nodig zijn voor de dans van gelijkheid. Een dans, zoals zovelen, van geven en nemen.

En in die dans erkennen we de plaats van ieders strijd om gelijkheid. In de plaats van de ene tegen de andere af te wegen als ware het een wedstrijd om de titel van grootste slachtoffer.

We hebben immers de neiging om onze eigen moeilijkheden te vergelijken en af te wegen met die van anderen. Maar misschien is gelijkheid niet iets om te verdelen, eerder iets dat voor iedereen verkregen kan worden.

We zijn al ver gekomen. Maar we zijn er nog niet. Op deze Internationale Vrouwendag moet empowerment de boodschap zijn, zonder uit het oog te verliezen wat al gerealiseerd is. Er zijn vandaag heel wat uitdagingen in de wereld die onze tijd en inspanningen vragen. Uitdagingen waar een stel zevenmijlslaarzen verdomd goed van pas zouden komen.

Moeten we echt blijven ijveren voor quota om de quota, die hun effect toch enigszins gemist hebben? En gaan we nog steeds volop voor genderneutrale prijzen, die vooral een onbestaand probleem hebben gecreëerd? The right man for the job is a woman. Maar het kan net zo goed een man zijn, toch?

Dus dans voorwaarts, samen, in die dans van gelijkheid.

Eén stap voorwaarts, zijwaarts, sluit.

Onderwerpen