Feestvierende Mechelse N-VA zet lokale verkiezingsstrijd voor 2024 in: “Dit hautaine bestuur moet gestopt worden”

Door Freya Perdaens op 23 oktober 2022, over deze onderwerpen: Mechelen

N-VA Mechelen bestaat twintig jaar en vierde dat zaterdagavond in Kasteel Tivoli. Het was voor de lokale partijbonzen meteen ook een goede reden om de verkiezingsstrijd voor 2024 in te zetten. De ambitie van de grootste oppositiepartij: opnieuw mee de lakens uitdelen in het stadhuis. “Dit hautaine bestuur moet gestopt worden”, zegt fractieleider Marc Hendrickx.

De gemeenteraadsverkiezingen zijn nog twee jaar weg. “Dat is niet lang meer. In twee jaar tijd kan er weliswaar nog veel water door de politieke Dijle vloeien, maar anderzijds is het zo kortbij dat we in actie moeten schieten. Neem het van mij aan, Mechelen is daar aan toe”, stelt Hendrickx.

In een toespraak voor leden en sympathisanten haalde de oppositieleider scherp uit naar het stadsbestuur van Vld-Groen-m+. “Dit hautaine bestuur van perceptie en marketing, van geldverkwisting en ontkenning van onze Vlaamse en Nederlandstalige identiteit moet gestopt worden. Het bestuur moet opnieuw in handen komen van mensen die het goed voor hebben met de Mechelaars”, vertelt Marc Hendrickx.

Uniek in Vlaanderen

Met zeven verkozen gemeenteraadsleden in 2018 en een groep enthousiaste militanten, voelt hij zich klaar om de strijd om het stadhuis aan te gaan. “21 jaar geleden - door corona vieren we met een jaar vertraging - hadden we in Mechelen twee raadsleden. Daarmee waren we uniek in Vlaanderen. Geen enkele centrumstad kon dat zeggen. Zelfs Bart De Wever zat toen in z’n eentje in de Antwerpse coulissen van de macht”, blikt de oppositieleider terug. “De stadslijst had in 2018 een mix van drie partijen nodig om ons in de oppositierol te duwen”, zegt voorzitter Anne Delvoye.

Dat N-VA een verschil kan maken, is volgens Marc Hendrickx in de vorige bestuursperiode bewezen. Als een van de voorbeelden haalt hij de veelbesproken werkzaamheden op de vesten aan. “Waar wij tussen 2013 en 2019 hebben geprobeerd om een evenwicht te vinden tussen een auto-arme binnenstad en het economisch weefsel, probeert me nu de auto uit de binnenstad te weren. Met zware impact voor de middenstand, maar ook het milieu tot gevolg”, vertelt hij.

Met N-VA aan het roer

“Onze gemeenteraadsleden wijzen vanop de oppositebanken keer op keer op wat fout dreigt te lopen. We reiken vaak oplossingen en alternatieven aan, maar we steunen ook punten van de meerderheid: constructief, maar kritisch samenwerken heet dat”, stelt Delvoye.

Ook heeft hij als partijleidster voor de stembusslag van 2024 een duidelijk doel voor ogen. “Vanaf volgende legislatuur moet Mechelen opnieuw de juiste koers varen en dat kan enkel met N-VA aan het roer. Zo kunnen we Mechelen opnieuw op de kaart zetten als een Vlaamse centrumstad met een hart voor haar bewoners, in alle wijken en dorpen”, zegt Anne Delvoye.

“We baseren standpunten en maatregelen op onderzoek en wetenschap. Geen experiment voor de Mechelse mobiliteit met ons. En wanneer we spreken over participatie, dan hebben we het over écht luisteren naar de mensen”, zegt gemeenteraadslid Freya Perdaens. Het Vlaams parlementslid was in 2018 in Mechelen lijsttrekker voor de Vlaams-nationalisten.

Volgende legislatuur afbetalen

Wie dat in 2024 wordt, is nog geen uitgemaakte zaak. Perdaens had het ook over de uitdagingen voor morgen. “Dan wacht ons weer de taak om te vertellen waar we voor staan, onverbloemd en zonder smoesjes. Om mensen te vertellen dat de volgende legislatuur er eentje zal zijn van afbetalen, willen we een kans maken om wel te kunnen opboksen tegen de volgende crisis. En die komt er, zonder ons nog dieper in de schulden te werken.”

Daarmee verwijst Freya Perdaens naar de hoge stadsschulden. “Morgen is het aan ons om de Mechelaar te vertellen wat we wél kunnen doen. Geen keuzeprogramma met wilde en glorieuze prestigeprojecten, maar een beleid waar de Mechelaar vandaag, maar ook zeker die van morgen goed van wordt. Dat is onze verdomde plicht”, zegt de politica nog.

 

BRON: Gazet Van Antwerpen, 23 oktober 2022

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is