Freya Perdaens maakt kennis met tomatenbedrijf Primato

Door Freya Perdaens op 25 september 2020, over deze onderwerpen: Leefmilieu
Freya Perdaens

Vlaams volksvertegenwoordiger Freya Perdaens bracht op 25 september een bezoek aan Primato. Dit  tomatenbedrijf in Putte wordt geleid door Kevin, Chelsey en Collin, bijgestaan door vader Guy Pittoors. Bij Primato telen ze tomaten van verschillende groottes en verschillende kleuren, zowel grote trostomaten als kleinere tomaatjes zoals snacktomaten.

De passie voor het telen van tomaten kreeg Kevin al met de paplepel mee. Hij groeide immers op in het tomatenbedrijf van zijn ouders. Enkele jaren geleden besloot hij zelf om ook in de sector te stappen en werd er gestart met de bouw van Primato.

Inzetten op water

Kevin lichtte toe dat water voor hen heel belangrijk is en dat ze hierop sterk inzetten in hun bedrijf. Zo vangen ze al het water van de daken van de serre op in grote bassins en zetten ze in op recirculatie van water in hun bedrijf. Het water dat aan de planten wordt gegeven, wordt opgevangen en gefilterd met UV-licht en een natriumverwijderaar. Dit wordt vervolgens opnieuw gebruikt voor de teelt door het te mengen met regenwater uit de bassins en voedingsstoffen. Door de droogte van de afgelopen zomers zijn de bassins met regenwater soms onvoldoende gevuld om alle planten van voldoende water te voorzien. Om in de toekomst minder afhankelijk te zijn van externe waterbronnen, stapten ze in het project Water+Land+Schap: Aqualitatieve Mechelse Groenteregio. "Ik ben onder de indruk van hoe er wordt omgegaan met het watergebruik in het bedrijf en hoe er duurzame oplossingen voor de toekomst gezocht worden die mooi aansluiten bij de omgeving", aldus Freya Perdaens.

De bloemetjes en de hommeltjes

Vroeger werd in de tomatenteelt gewerkt met een soort trilapparaatje voor een goede bevruchting van de bloemen. Vandaag doen ze hiervoor beroep op hommels die ze inzetten tussen de tomaten. Tijdens het bezoek kon Freya Perdaens de hommels van dichtbij bewonderen. Verder leerde ze ook dat er naast hommels nog andere nuttige insecten in de serre worden ingezet, bijvoorbeeld voor de bestrijding van plaaginsecten.

Tomaten sorteren

Na een rondleiding op het bedrijf was het tijd om de handen uit de mouwen te steken en mocht Freya Perdaens mee tomaten sorteren. Dit was soms moeilijk, maar Kevin was tevreden: "Ze is heel voorzichtig met de tomaten en na een dag sorteren zou ze er helemaal mee weg zijn."

Op het einde van het bezoek maakte Freya Perdaens nog een mooie vergelijking: "Er is een verschil tussen koken en bakken. Bij patisserie moet alles meer afgemeten en gestructureerd verlopen dan bij koken. Dit kan je volgens mij vergelijken met patisserie, waarbij de zaken zeer mooi afgemeten en goed op elkaar afgestemd zijn. Ik ben onder de indruk van de innovatie in de sector."

Bron: https://www.boerenbond.be/pers/stages/freya-perdaens-maakt-kennis-met-to...

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is