Meer zwerfvuil en sluikstorten in Corona-tijden; strenge aanpak gevraagd!

Door Freya Perdaens op 13 augustus 2020, over deze onderwerpen: Leefmilieu, Mechelen
Sluikstort Freya Perdaens

Vlaams Parlementslid Freya Perdaens uit Mechelen wandelde, zoals velen onder ons, enkele extra kilometers tijdens de Corona-tijden. Daarbij ergerde ze zich blauw aan zwerfvuil. “Anders stoort het mij ook enorm”, aldus Perdaens, “Maar nu valt nog meer op dat sommige mensen alles wat hen teveel is, zoals ook mondmakers of plastic handschoenen, zomaar weggooien.” Naast dit zwerfvuil, viel het ook op dat tijdens de Coronacrisis ook meer gesluikstort wordt. Freya volgt het afvalbeleid op op Vlaams niveau en vroeg bij minister Demir extra gegevens op. Perdaens vraagt ook een strenge aanpak in Mechelen.

 

Bij de start van de Corona-crisis werden de recyclageparken gesloten. Bijna 15 % van de gemeenten stelden toen een sterke toename van zwerfvuil vast. De cijfers van sluikstorten waren ook niet fraai. 18 % van de bevraagde gemeenten stelde een sterke toename vast, 70 % gaf geen of een beperkte toename aan.

 

Perdaens vroeg ook het vervolgonderzoek op dat gebeurde nadat de recyclageparken en de winkels terug opengingen. Na 7 april, de dag van de opening van de recyclageparken, bleek nog steeds 31,2 % van de gemeenten een stijging van sluikstort te zien. 40,7 % van de gemeenten zag na de opening van de winkels op 11 mei ook het zwerfvuil toenemen.

 

“Zowel zwerfvuil als sluikstorten zijn een erg storend probleem”, geeft Perdaens aan. “Dat het sluikstorten nog steeds toeneemt wanneer de containerparken terug open zijn, duidt op een gedragsprobleem.” Naast sensibilisering rond zwerfvuil en sluikstorten, is ook handhaving nodig. Deze handhaving is een bevoegdheid van de lokale besturen, en kan op basis van het GAS-reglement of het milieuhandhavingsdecreet. Perdaens pleit ervoor dat Mechelen dit strikt opvolgt en de daders streng aanpakt.

Benieuwd naar de volledige vragen en de antwoorden? Die kan je vinden in de bijlagen rechts op deze pagina.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is