Onderzoekscommissie Kinderopvang werkt aan conclusies

Door Koen Daniëls, Freya Perdaens op 21 juni 2022, over deze onderwerpen: Kinderopvang
Koen Daniëls en Freya Perdaens

In het Vlaams Parlement zijn de hoorzittingen van de onderzoekscommissie kinderopvang afgerond. Meerderheid en oppositie werken nu samen aan de eindconclusies. “Een erkenning van Kind & Gezin moet opnieuw staan voor vertrouwen en kwaliteit”, blijft het uitgangspunt van voorzitter Koen Daniëls. “De nadruk ligt te veel op procedures. Kinderopvang is en blijft mensenwerk”, zegt Freya Perdaens.

Het was voormalig minister Wouter Beke die maandag als laatste aan bod kwam in een hele reeks van hoorzittingen die werden georganiseerd door de Onderzoekscommissie Kinderopvang. “Uit alle hoorzittingen blijkt dat zwaarwichtige meldingen bij crèches onvoldoende werden opgevolgd. Ook de handhaving laat te wensen over. Vaak blijkt er een stevig gebrek aan sense of urgency. Dat roept heel wat vragen op”, aldus Freya Perdaens.

Voorzorgsprincipe moet primeren

“Voorheen werd met een sterke juridische blik naar de dossiers gekeken. Dat werd bevestigd door zowel de administratie, de zorginspectie en de voormalige minister. Het voorzorgsprincipe verdween te vaak naar de achtergrond. Daarover lijkt wel consensus te bestaan: dat principe moet opnieuw primeren. Het gaat hier over kleine kinderen, het kostbaarste geschenk van de ouders”, aldus Daniëls en Perdaens.

Aanbevelingen medio juli

Nu werkt de onderzoekscommissie aan conclusies. Die aanbevelingen moeten medio juli op papier staan. “Het is nu aan alle leden van de onderzoekscommissie om alle elementen samen te leggen en tot conclusies te komen. Daarop kunnen we voorlopig niet vooruitlopen. Er zijn wel een aantal zaken waarover alle partijen het eens zijn, zoals de gebrekkige opvolging of de uitwisseling van data tussen verschillende diensten. Die zaken moeten in de toekomst beter”, aldus Daniëls.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is