Ook in COVID-tijden dienen we in te zetten op herbruikbare materialen

Door Freya Perdaens op 6 oktober 2020, over deze onderwerpen: Leefmilieu
Freya Perdaens herbruikbare bekers

Er blijkt in deze Coronatijd onduidelijkheid over de veiligheid van herbruikbaar materiaal, daardoor wordt er nu soms overgeschakeld op wegwerpmateriaal. Ik vroeg de minister naar meer uitleg, vooral richting organisatoren van allerhande activiteiten die beginnen na te denken over wat ze volgend jaar (hopelijk) terug kunnen doen. Daarbij is het al dan niet gebruiken van wegwerpbekers één van de overwegingen die ze maken. In kantines, jeugdhuizen en cafés, plaatsen waar zelfs vroeger geen plastic bekers werden gebruikt, zien we nu immers her en der al wel deze bekers verschijnen.

Ik vroeg de minister welke mogelijkheden de OVAM en de minister zien om zoveel mogelijk organisatoren of uitbaters te overtuigen om toch voor herbruikbare bekers te kiezen.

De minister bevestigde dat ze heel wat vragen van lokale besturen, horeca-uitbaters en eventorganisatoren krijgt, die uit onzekerheid over hygiëne & veiligheid terug overschakelen naar plastic bekers voor eenmalig gebruik.

Er werd ook benadrukt dat uit overleg van OVAM en het FAVV (federaal agentschap voor de veiligheid van de voedselketen) blijkt dat de herbruikbare bekers volledig gelijkgesteld kunnen worden aan glazen. Er is ook geen enkel wetenschappelijk bewijs dat zou aangeven dat het virus langer leeft op een herbruikbare beker dan op glas.

Er wordt nu op drie zaken ingezet:

  • De OVAM gaat aankaarten om in de sectorgidsen, die nu met Corona zijn uitgegeven ook veilige, maar duurzame alternatieven moeten aanbevolen worden, naast materialen voor eenmalig gebruik.
  • De OVAM zal via een perscommuniqué de veiligheid van herbruikbare materialen aan het brede publiek kenbaar maken.
  • Op 12 november staat een online netwerkevent rond verduurzaming van evenementen gepland rond herbruikbare cateringmaterialen voor lokale besturen en dit zal in het voorjaar 2021 herhaald worden voor lokale besturen en de hele sector van eventorganisatoren

De boodschap is in feite simpel: bij correct gebruik en naleving van de hygiënevoorschriften is herbruikbaar materiaal even veilig als wegwerpmateriaal. Verspreid dus mee het woord.

Wil je de hele uitleg teruglezen of bekijken? Dat kan hier.

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is