Ik vroeg de minister welke mogelijkheden de OVAM en de minister zien om zoveel mogelijk organisatoren of uitbaters te overtuigen om toch voor herbruikbare bekers te kiezen.

De minister bevestigde dat ze heel wat vragen van lokale besturen, horeca-uitbaters en eventorganisatoren krijgt, die uit onzekerheid over hygiëne & veiligheid terug overschakelen naar plastic bekers voor eenmalig gebruik.

Er werd ook benadrukt dat uit overleg van OVAM en het FAVV (federaal agentschap voor de veiligheid van de voedselketen) blijkt dat de herbruikbare bekers volledig gelijkgesteld kunnen worden aan glazen. Er is ook geen enkel wetenschappelijk bewijs dat zou aangeven dat het virus langer leeft op een herbruikbare beker dan op glas.

Er wordt nu op drie zaken ingezet:

  • De OVAM gaat aankaarten om in de sectorgidsen, die nu met Corona zijn uitgegeven ook veilige, maar duurzame alternatieven moeten aanbevolen worden, naast materialen voor eenmalig gebruik.
  • De OVAM zal via een perscommuniqué de veiligheid van herbruikbare materialen aan het brede publiek kenbaar maken.
  • Op 12 november staat een online netwerkevent rond verduurzaming van evenementen gepland rond herbruikbare cateringmaterialen voor lokale besturen en dit zal in het voorjaar 2021 herhaald worden voor lokale besturen en de hele sector van eventorganisatoren

De boodschap is in feite simpel: bij correct gebruik en naleving van de hygiënevoorschriften is herbruikbaar materiaal even veilig als wegwerpmateriaal. Verspreid dus mee het woord.

Wil je de hele uitleg teruglezen of bekijken? Dat kan hier.

Onderwerpen