Projectaanvragen voor zwerfvuil- en sluikstortbeleid in stijgende lijn

Door Freya Perdaens op 19 maart 2021, over deze onderwerpen: Leefmilieu
Freya Perdaens zwerfvuilacties

Zaterdag 20 maart 2021 start de maand van het zwerfvuil. Uit cijfers die Vlaams Parlementslid Freya Perdaens (N-VA) opvroeg, blijkt dat de afgelopen twee jaar bijna drie miljoen subsidies voor zwerfvuil- en sluikstortbeleid bij lokale besturen werd aangevraagd. “Opvallend was de stijging van het aantal projecten”, zegt Perdaens, “Misschien een positieve noot die Corona meebrengt is dat meer wordt gedacht aan het proper houden van de lokale buurt.”

In 2019 en 2020 werd voor bijna drie miljoen euro ondersteuning aan zwerfvuil- en sluikstortbeleid aangevraagd. In 2020 lag dit met 1,34 miljoen euro lager dan in 2019, toen nog voor 1.62 miljoen euro aanvragen gebeurden. De oorzaak van die daling was vooral het aantal aangevraagde coachings dat verminderde. “Voor projecten zwerfvuil & sluikstort werd immers voor 710.000 euro aanvragen gedaan, maar liefst een half miljoen euro extra ten opzichte van 2019.”, geeft Perdaens mee, “Dit bewijst dat in de praktijk wordt gewerkt aan een schonere buurt.

Perdaens raadt de lokale besturen aan om ook dit jaar gebruik te maken van deze subsidies. Er zijn tal van mogelijkheden voor projecten, die je allemaal kan terugvinden op de website van de mooimakers. “Met het antwoord van de minister is er ook een overzicht van de gemeentes die afgelopen jaren aanvragen deden. Ik hoop dat anderen daar inspiratie vinden om ook bepaalde projecten aan te vragen en zo de zwerfvuilproblematiek aan te pakken.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is