Veegvuil in Mechelen derde hoogste in Vlaanderen

Door Freya Perdaens op 20 maart 2021, over deze onderwerpen: Leefmilieu, Mechelen
Freya Perdaens veegvuil

Zaterdag 20 maart 2021 start de maand van het zwerfvuil. Naar schatting bestaat twintig procent van het machinaal veegvuil uit zwerfvuil. Mechelen is, met 6,4kg per inwoner, derde in Vlaanderen qua ophaling. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Freya Perdaens heeft opgevraagd bij minister voor leefmilieu Zuhal Demir (N-VA). Perdaens heeft in haar rol van gemeenteraadslid in Mechelen gevraagd naar de wijze van rapportering en mogelijke acties. “De belastingbetaler betaalt uiteindelijk ook elke geruimde kilo” geeft ze aan.

Perdaens ziet meerdere mogelijke verklaringen voor het feit dat Mechelen zo hoog scoort ten opzichte van de rest van Vlaanderen. “Ofwel wordt er meer meegenomen in de rapportering, ofwel is er effectief een pak meer zwerfvuil aanwezig in onze straten of is het een combinatie van beide”, duidt Perdaens. Ze wijst op het belang van het doorgeven van transparante cijfers en hoopt ook dat de stad zelf de cijfers analyseert.

Extra details opgevraagd bij de stad.

Perdaens vroeg bij de bevoegde schepen meer informatie over de wijze van rapportering en de opdeling. “De belastingbetaler betaalt uiteindelijk ook elke geruimde kilo, dus we moeten bekijken waar dit efficiënter kan en hoe we extra kunnen inzetten op preventie en handhaving”, geeft ze nog mee.

Een overzicht van het gemeentevuil en machinaal veegvuil per gemeente kan je hier terugvinden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is