Vernieuwde pmd-zak mist zijn doel niet

Door Freya Perdaens op 30 september 2021, over deze onderwerpen: Leefmilieu

Acht kilogram extra pmd-afval ophalen per persoon. Dat was de doelstelling bij de introductie van de nieuwe PMD-zak. En die doelstelling wordt in veel intercommunales makkelijk gehaald. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Freya Perdaens (N-VA) opvroeg. “Zeer goed nieuws, want daardoor wordt er meer en beter gerecycleerd. Hoe minder afval in verbrandingsovens belandt, hoe beter voor de reductie van de CO2-uitstoot”, aldus Perdaens.

Freya Perdaens: “Meer dan 20 jaar geleden werd de blauwe pmd-zak ingevoerd. Met succes, want de recyclagecijfers voor pmd liggen in Vlaanderen zeer hoog. Dat heeft voordelen: er wordt energie bespaard, er wordt minder vervuild en er wordt minder CO2 uitgestoten. Om nog meer verpakkingen een nieuw leven te geven, werd recent het aantal fracties die in de pmd-zak mochten gesorteerd worden sterk uitgebreid. Dan denken we meteen aan potjes, schaaltjes, folies, zakken en bakjes.”

Fost Plus berekende dat de uitbreiding voor een extra ophaling van 8 kilogram pmd per inwoner moest zorgen, een ambitie die ze nog eens bevestigden in de commissie Leefmilieu van het Vlaams Parlement.

“Een tijdje na de invoering van de nieuwe zak, vroeg ik bij Vlaams minister Zuhal Demir de inzamelingscijfers op. En wat blijkt? In vergelijking met mei 2019 werd in mei 2021 in elke intercommunale substantieel meer pmd opgehaald. Het merendeel van de intercommunales haalt ook de doelstelling van de 8 extra kilogram, met uitschieters tot 14 en zelfs 16 kilogram extra”, aldus Perdaens.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is