Verplichting regenwaterputten mist doel niet

Door Freya Perdaens op 22 juli 2021, over deze onderwerpen: Leefmilieu
Freya Perdaens drinkwater

Het gebruik van hemelwater is de laatste 20 jaar licht toegenomen. Dat blijkt uit cijfers die die Vlaams Parlementslid Freya Perdaens (N-VA) opvroeg. De algemene trends die de laatste jaren al zichtbaar waren, zetten zich verder in 2019. “De cijfers tonen aan dat we beetje bij beetje anders beginnen om te springen met ons waterverbruik”, aldus Perdaens.

De waterverbruikcijfers van 2019 zijn over alle sectoren heen vergelijkbaar met die van 2017 en 2018. Het was opnieuw een relatief warm en eerder droog jaar. Interessant wordt het vooral wanneer we gaan kijken naar de trends van de afgelopen 20 jaar.

Uit het antwoord (zie bijlagen bij dit bericht) kunnen we afleiden dat het gebruik van koelwater een opmerkelijke daling kent. We zien eveneens een lichte daling bij het gebruik van leidingwater, terwijl oppervlaktewater eerder een lichte stijging laat zien. Voor de rest zien we een daling bij het gebruik van het grondwater en stijgingen bij hemelwater en ander water.

In het antwoord van de minister kunnen we ook lezen dat de daling van het koelwaterverbruik de laatste jaren vooral te maken heeft met de sluiting of de ombouw van steenkoolcentrales. De toename van het hemelwaterverbruik kan onder andere gekoppeld worden aan de verplichting van een regenwaterput bij (ver)nieuwbouw sinds 2004.

“Het debat over rationeel waterverbruik is een brandend actueel debat en zal dat de komende jaren ook blijven. We moeten op een meer verstandige manier omgaan met ons waterverbruik. Dat het gebruik van hemelwater gestaag blijft toenemen, is dan ook een hele goeie zaak. Al zijn we er nog lang niet. Inspanningen van ons allen blijven nodig, in alle sectoren”, aldus Freya Perdaens (N-VA). Voor huishoudens is hemelwater, na leidingwater, de op één na grootste bron van water.

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is