Zomerkampen 2022: tenten genoeg, nu nog kampplaatsen

Door Freya Perdaens op 30 mei 2022, over deze onderwerpen: Jeugd

Het noodweer in de zomer van 2021 heeft slechts een beperkte impact gehad op de tenten die de Vlaamse overheid uitleent aan jeugdverenigingen. Dat blijkt uit parlementaire vragen die Vlaams Parlementslid Freya Perdaens (N-VA) hierover stelde. Amper 7 tenten gingen helemaal verloren, er werden nog 90 buiten gebruik gesteld. “De schade valt dus mee, en dat is goed nieuws”, geeft Perdaens aan. Ze vraagt wel een oplossing voor andere problemen waarmee jeugdverenigingen kampen, zoals de weigering van lokale besturen om kampen te laten doorgaan.

In de zomer van 2021 kregen veel jeugdverenigingen die op kamp waren in Wallonië te maken met de verwoestende kracht van de overstromingen. Veel van die verenigingen maken gebruik van de tenten van de Uitleendienst voor Kampeermateriaal van de Vlaamse overheid (ULDK). Uit de cijfers blijkt nu dat de schade veel erger had kunnen zijn.

“De antwoorden van de minister brachten inderdaad goed nieuws. Amper 7 tenten gingen helemaal verloren, er werden nog 90 buiten gebruik gesteld.”, aldus Perdaens.

“Jeugdverenigingen verdienen het om zonder zorgen op kamp te gaan. In die zin vond ik het jammer dat de burgemeester van Chiny het nodig vond om jeugdkampen op zijn grondgebied te verbieden. Jeugdverenigingen hebben niet de makkelijkste jaren achter de rug. Als ze dan nog eens tegengewerkt worden door lokale besturen wordt het helemaal moeilijk.”, aldus Perdaens.

Uit het antwoord van de minister bleek ook dat de Vlaamse regering bijna 1,4 miljoen euro uittrekt voor nieuw materiaal. Voor de zomer van 2022 zullen dus liefst 5.574 tenten beschikbaar zijn voor de verenigingen. “Ik wens hen een zeer fijne en mooie zomer toe”, concludeert Perdaens.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is