
Op de Uilmolenweg, een verbindingsweg tussen Mechelen-Noord en Mechelen-Zuid, rijdt vandaag veel vrachtverkeer. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) geeft aan dat de straat ook met sluipverkeer kampt. Een vierde rijstrook op de E19 is volgens mobiliteitsspecialisten een deel van de oplossing, maar er is meer nodig. Zo kwamen er ideeën op tafel om de Uilmolenweg aan het Vrijbroekpark, in de volksmond ook wel bekend als de Hotelweg, volledig te onderbreken voor gemotoriseerd verkeer.
Die oplossing zou volgens deskundigen nog meer voordelen bieden, zoals een uitbreiding van het Vrijbroekpark als extra groene buffer voor de buurt en de mogelijkheid om veiligere oversteekplaatsen te creëren voor fietsers en voetgangers. Al is er ook een niet te onderschatten nadeel. Lokaal verkeer tussen de Hombeeksesteenweg en de Stuivenbergbaan zou dan moeten omrijden via de E19 of via de woonwijk ten oosten van het park. Dan loop je daar het risico op extra sluipverkeer.
Verschillende scenario’s
Ook in deelgemeenten Hombeek en Leest roept dat plan vragen op. Na wikken en wegen, en door de feedback die veel betrokken burgers hebben gegeven, onderzoekt AWV of er nog andere opties zijn om doorgaand verkeer op de Uilmolenweg te ontmoedigen. Daarbij wordt onder meer gedacht aan een versmalling van de weg of de beperking van het gebruik tot lokaal verkeer. “Alle scenario’s die op tafel liggen, onderzoeken we voor de opmaak van het milieueffectenrapport (MER) dit jaar”, zegt Stefanie Nagels, woordvoerder van AWV Antwerpen.
Dat MER-onderzoek moet nagaan welk effect de verschillende alternatieven hebben op bijvoorbeeld verkeersveiligheid, geluid en luchtvervuiling. “Voor welk scenario er ook wordt gekozen, het fietspad op de Uilmolenweg gaan we sowieso behouden en verbreden. En met de auto zal je nog altijd tussen Battel en de wijk Stuivenberg kunnen blijven rijden”, legt Nagels uit. Dat er tussen Mechelen-Noord en Mechelen-Zuid op de E19 in beide richtingen een vierde rijstrook bijkomt, is sowieso een uitgemaakte zaak.
Binnenkort legt het Agentschap Wegen en Verkeer de plannen voor de Ontknoping van Mechelen ter goedkeuring voor aan de Vlaamse regering met Annick De Ridder (N-VA) als bevoegd minister. De regering neemt een beslissing over de voortgang van het megaproject en de financiering ervan. Het studieteam zet intussen zijn onderzoek voort om de plannen technisch vorm te geven. Zodra de Vlaamse regering het licht op groen zet, kan AWV in het najaar de volgende stappen zetten. Daarvoor staan ook nieuwe publieksmomenten op het programma.
Staat in regeerakkoord
Het agentschap hoopt eind 2026 de omgevingsvergunning in te dienen voor de werkzaamheden. Op politiek niveau is daar in principe consensus over. Het Vlaams regeerakkoord definieert een reeks strategische investeringen in mobiliteit. “Het belang van de ontknoping van Mechelen voor zowel onze stad als de bredere regio en de doorstroming tussen Antwerpen en Brussel spreekt voor zich”, zegt Thijs Verbeurgt (Vooruit), fractieleider in de gemeenteraad. “Tijdens de onderhandelingen voor de Vlaamse regering heeft Vlaams minister Caroline Gennez (ook Vooruit, red.) zich daar voor ingezet en werd het project opgenomen in het regeerakkoord.”
Ook Mechels burgemeester Bart Somers (Voor Mechelen) was tijdens zijn ministerschap een groot pleitbezorger voor het project. Toen kregen de eerste plannen al vorm. De inzet is dan ook groot, met vooral een verbetering van de verkeersleefbaarheid in Battel, een heikel punt dat de lokale oppositiepartijen CD&V en N-VA geregeld aankaarten. Op Vlaams niveau delen zij mee de lakens uit, wat logischerwijze dus voor een groot draagvlak zou moeten zorgen voor dit megaproject.
“Dit project is belangrijk, omdat het verkeer vandaag vaak vaststaat”, zegt Freya Perdaens (N-VA), fractieleider in de Mechelse gemeenteraad en Vlaams Parlementslid. “Denk aan Battel, dat kreunt onder het verkeer. Het belangrijkste argument voor deze investering is voor ons de verkeersleefbaarheid van de dorpen. De mensen moeten vlot overal geraken. Daarom hebben we eerlijk gezegd wel onze twijfels bij een knip op de Uilmolenweg.”
Nieuwe parallelwegen
De Ontknoping van Mechelen beperkt zich niet tot een extra rijstrook op de E19. In Mechelen-Noord zijn er plannen om de lussen die veel ruimte innemen te vervangen door compacte en direct toegankelijke afritten. Daarvoor wordt de middenberm op de E19 versmald en komen er in elke rijrichting parallelwegen. Het lokale verkeer rijdt via nieuwe op- en afritten naar de parallelweg en vervolgens naar de E19.
Het doorgaand verkeer op de snelweg blijft centraal en kan ongehinderd doorrijden. AWV opteert daarbij telkens voor een Hollands Complex en niet voor een klassiek klaverblad. Bij zo’n complex lopen de op- en afritten parallel met de snelweg en takken ze aan op kruispunten met verkeerslichten. In Mechelen-Zuid zijn er plannen om de rotonde aan Technopolis te vervangen door een kruispunt met slimme verkeerslichten. Fietsers kunnen via een tunnel veilig de Bedrijven- en Technologielaan oversteken.
BRON: Het Nieuwsblad, Sven Van Haezendonck, 7 juli 2025.