De Ambrassade, die het Vlaams jeugdbeleid opvolgt, ziet twee grote uitdagingen. Vorming en infrastructuur. Qua vorming willen ze inzetten op brandveilig en preventief handelen. Op dit moment wordt gewerkt aan vorming van trainers, die vanaf najaar 2020 en vooral in 2021 lokale groepen kunnen opleiden. Dat is een mooie zaak. Richting infrastructuur knelt het schoentje echter vaak, dat zal ook iedereen kunnen getuigen die her en der jeugdinfrastructuur bezoekt. Daar is er werk aan de winkel!

Geen zicht op aanwezigheid van rookmelders!

Sinds 1 januari zijn private personen verplicht een rookmelder te hangen. Ik vroeg ondertussen aan minister Dalle (Jeugd) en aan minister Somers (Binnenlands Bestuur) naar cijfers van welke jeugdlokalen in welke gemeentes voorzien zijn van rookmelders. Beiden dienden het antwoord schuldig te blijven. Hierbij dan ook naar de burgemeester en schepen van jeugd van elk lokaal bestuur de oproep, doe je ronde, en verzeker je dat onze jongeren tenminste gewaarschuwd zullen worden wanneer er brandgevaar is.

Naast de aanwezigheid van rookmelders is er de infrastructuur zelf. De verschillende brandweerzones bekijken brandveiligheid op een andere manier, dat is iets waar aan gewerkt moet worden. De regels in de ene brandweerzone zijn niet dezelfde als in de zone ernaast. Maar het belangrijkste is dat de infrastructuur die er is brandveilig is voor alle aanwezigen. Ook hier ligt er een grote verantwoordelijkheid bij het lokaal bestuur. Twijfel je als jeugdbeweging over de brandveiligheid van je lokalen, wijs het lokaal bestuur er dan ook op. Elk lokaal bestuur mag en moet investeren in de zekerheid dat hun jeugd onbezorgd kan zijn in hun doen en laten.

Onderwerpen