Ook met de aanpassing naar de nieuwe blauwe zak (P+MD) blijft het zo; composteerbare plastics moeten bij het restafval. Alle andere plastics, en dus ook niet-composteerbare bioplastics mogen in de blauwe zak. Alleen in regio’s waar gft-zakjes gebruikt worden voor de selectieve inzameling van het keukenafval worden composteerbare plastics opgehaald om te composteren. De minister beloofde in te gaan op mijn vraag naar duidelijke communicatie over deze sorteerregel.

Inzetten op duurzame producten

Een composteerbaar wegwerpproduct is dus niet noodzakelijk duurzamer. Het blijft nog steeds een wegwerpproduct.

Het composteren van deze kunststoffen heeft weinig of geen meerwaarde: het breekt voor 90 procent af tot CO2 en water en draagt niet of nauwelijks bij tot de kwaliteit of hoeveelheid van compost. Veel van het kostbare materiaal gaat dus gewoon verloren. En net omdat het voor 90% afbreekt, kan je het niet als kunststof recycleren. Het is dan ook veel logischer en ecologischer om herbruikbare producten, recycleerbare verpakkingen en verpakkingen uit gerecycleerde kunststof te gebruiken.

Er zijn domeinen waar biodegradeerbare kunststoffen wél een functie of meerwaarde hebben, bijvoorbeeld in theezakjes of koffiepads, die op dit moment grotendeels uit kunststof bestaan die de compostkwaliteit verstoort. Daarom ben ik blij dat er, in het kader van het Vlaamse uitvoeringsplan voor kunststoffen, de komende jaren verder onderzoek wordt gevoerd. Dit zal onderzoek zijn naar het potentieel van composteerbare of vergistbare kunststoffen en andere innovatieve verpakkingen. Daar zijn nog erg veel winsten te boeken en ik kijk uit naar de resultaten. Door op dit soort innovaties in te zetten, kunnen we als Vlaanderen onze huidige plaats als Europese top voor afvalverwerking behouden.

Onderwerpen