Hoe onnatuurlijk ook, composteerbaar plastic hoort bij het restafval

Door Freya Perdaens op 20 januari 2021, over deze onderwerpen: Leefmilieu
Freya Perdaens

“Plastic met het logo ‘OK Home Compost’ – of ‘OK compost’, hoe moet ik dat sorteren?” Een vraag die moeilijk te beantwoorden blijkt. Ik vroeg duidelijkheid. Samengevat is de boodschap simpel: biodegradeerbare plastics moeten bij het restafval. Hoe onnatuurlijk het ook is om iets ‘composteerbaar’ weg te gooien of niet als plastic te sorteren. Ik deed de oproep om biodegradeerbare plastics niet langer te gebruiken voor wegwerpproducten.

Ook met de aanpassing naar de nieuwe blauwe zak (P+MD) blijft het zo; composteerbare plastics moeten bij het restafval. Alle andere plastics, en dus ook niet-composteerbare bioplastics mogen in de blauwe zak. Alleen in regio’s waar gft-zakjes gebruikt worden voor de selectieve inzameling van het keukenafval worden composteerbare plastics opgehaald om te composteren. De minister beloofde in te gaan op mijn vraag naar duidelijke communicatie over deze sorteerregel.

Inzetten op duurzame producten

Een composteerbaar wegwerpproduct is dus niet noodzakelijk duurzamer. Het blijft nog steeds een wegwerpproduct.

Het composteren van deze kunststoffen heeft weinig of geen meerwaarde: het breekt voor 90 procent af tot CO2 en water en draagt niet of nauwelijks bij tot de kwaliteit of hoeveelheid van compost. Veel van het kostbare materiaal gaat dus gewoon verloren. En net omdat het voor 90% afbreekt, kan je het niet als kunststof recycleren. Het is dan ook veel logischer en ecologischer om herbruikbare producten, recycleerbare verpakkingen en verpakkingen uit gerecycleerde kunststof te gebruiken.

Er zijn domeinen waar biodegradeerbare kunststoffen wél een functie of meerwaarde hebben, bijvoorbeeld in theezakjes of koffiepads, die op dit moment grotendeels uit kunststof bestaan die de compostkwaliteit verstoort. Daarom ben ik blij dat er, in het kader van het Vlaamse uitvoeringsplan voor kunststoffen, de komende jaren verder onderzoek wordt gevoerd. Dit zal onderzoek zijn naar het potentieel van composteerbare of vergistbare kunststoffen en andere innovatieve verpakkingen. Daar zijn nog erg veel winsten te boeken en ik kijk uit naar de resultaten. Door op dit soort innovaties in te zetten, kunnen we als Vlaanderen onze huidige plaats als Europese top voor afvalverwerking behouden.

Wil je heel de tussenkomst lezen of wil je weten waarom composteerbaar plastic niet bij het GFT mag? Dat kan je hier vinden: https://www.vlaamsparlement.be/commissies/commissievergaderingen/1465328...

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is