Meer zwemverboden door blauwalgen

Door Freya Perdaens op 8 oktober 2019, over deze onderwerpen: Leefmilieu
Freya Perdaens blauwalgen

Zowel het aantal zwem- of recreatieverboden door de aanwezigheid van cynobacteriën (blauwalgen) als het aantal locaties waar ze worden aangetroffen, is de afgelopen jaren in Vlaanderen toegenomen. Dat blijkt uit een parlementaire vraag die ik stelde aan voormalig minister van Omgeving Koen van den Heuvel.

Cyanobacteriën komen vooral voor in warm en stilstaand water. De bloeiperiode is dus voornamelijk in de periode van eind juli tot eind september. Tussen 2016 en 6 augustus 2019 werden 73 zwem- of recreatieverboden ingesteld wegens de aanwezigheid van cyanobacteriën in de officiële zwem- en recreatievijvers. Waar er in 2016 negentien verboden werden ingesteld en in 2017 dertien., liep dit aantal in 2018 al op tot 33. Voor 2019 zijn de cijfers nog niet volledig. De duur van dit verbod varieerde van 2 tot 66 dagen. Gemiddeld duurt het 13 dagen voordat het verbod kan worden opgeheven.

Ben jij benieuwd of het water waar jij zwemt of waar je aan watersport doet van voldoende kwaliteit is? Alle meetresultaten zijn raadpleegbaar op de website www.kwaliteitzwemwater.be . Mijn vraag en het volledige antwoord van de minister kan je hier terugvinden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is