Opleidingen seksueel grensoverschrijdend gedrag in het jeugdwerk stilgevallen

Door Freya Perdaens op 4 mei 2021, over deze onderwerpen: Grensoverschrijdend Gedrag, Jeugd
Freya Perdaens Opleidingen seksueel grensoverschrijdend gedrag

In 2020 vonden er geen opleidingen plaats om te leren bewust om te gaan met seksueel grensoverschrijdend gedrag in het jeugdwerk. Dat blijkt uit vragen die Vlaams Parlementslid Freya Perdaens (N-VA) hierover stelde. Opvallend is ook dat 70 procent van die opleidingen de laatste zes jaar in de provincie Antwerpen plaatsvond terwijl er in Brussel geen enkele opleiding gebeurde. “In 2021 moet de draad terug opgepikt worden en het belang van opleiding rond grensoverschrijdend gedrag terug worden onderstreept”, geeft Perdaens aan. Ze stelt een gerichte promotie in de verschillende provincies voor.

Vanuit Pimento worden er opleidingen voorzien om te werken met ‘(N)iets mis mee?!’ ,een pakket gebaseerd op het Vlaggensysteem van Sensoa. Het leert bewust om te gaan met seksuele situaties en seksueel grensoverschrijdend gedrag in een jeugdwerkcontext. In 2020 en 2021 werd er minder promotie gemaakt dan gebruikelijk door de coronamaatregelen. In 2020 zijn er ook geen cursussen gegeven en Perdaens zou hierin op korte termijn graag verandering in zien komen.

In de periode 2015-2019 werden tachtig opleidingen gegeven. Opvallend hierbij was wel dat 56 van die 80 opleidingen in de provincie Antwerpen gebeurde. “Knap dat er in Antwerpen zoveel rond grensoverschrijdend gedrag wordt gewerkt!” geeft Perdaens mee, “Er is wel nog werk aan de winkel om de opleidingen in het jeugdwerk Vlaanderenbreed te trekken”. Ze stelt voor dat in 2021 en ook in de volgende jaren een gerichte promotie in de verschillende provincies gebeurt.

 

De volledige schriftelijke vraag en het antwoord van de minister kan u ook hier terugvinden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is