Recyclage of verbranding; geen verschil volgens stadsbestuur Mechelen

Door Freya Perdaens op 12 mei 2021, over deze onderwerpen: Mechelen
Freya Perdaens luiers

Groen Mechelen kwam op 23 maart met een primeur met de slogan “Startup haalt gebruikte pampers op voor recyclage” Freya Perdaens, gemeenteraadslid in Mechelen, die in het Vlaams Parlement Leefmilieu opvolgt fronste haar wenkbrauwen bij het lezen van deze slogan. Ze vroeg na bij de bevoegde instantie naar de manier van verwerken. Wat blijkt? Er is geen sprake van recyclage, alle opgehaalde luiers worden verbrand.

 

Groen Mechelen draait de burger en de meewerkende kinderdagverblijven een rad voor de ogen volgens Perdaens. “Groots communiceren, maar weinig daadkracht, typerend voor dit stadsbestuur”, geeft Perdaens mee. Ze vindt het vooral zonde, dat met zulke foute communicatie het draagvlak voor zulke projecten wegebt.

“We mogen het kind zeker niet met het badwater weggooien” geeft Perdaens aan. “het is goed dat er testprojecten zoals dat van Woosh zijn om luiers op te halen voor wanneer recyclage wel mogelijk is”. In Vlaanderen wordt volop gewerkt aan de mogelijkheid om in de toekomst wel recylage van luiers mogelijk te maken. Terecht ook, want luiers en incontinentiemateriaal vormen immers 12% van het restafval. “Inzetten op recyclage en het verminderen van restafval is een terechte prioriteit van huidig minister van Leefmilieu Zuhal Demir”, aldus het parlementslid.

https://www.freyaperdaens.be/sites/parlement.n-va.be/files/generated/files/news-attachment/20210325_vrg.795_recyclage_van_luiers_en_incontinentiemateriaal_-_modaliteiten_3.pdfDe volledige schriftelijke vraag en het antwoord van de minister kan je hier terugvinden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is