Sensibilisering van jeugdverenigingen over het online plaatsen van foto's

Door Freya Perdaens op 24 oktober 2019, over deze onderwerpen: Jeugd, Sociale media
Freya Perdaens

De reportage van Pano stuurde vorige week een schokgolf door Vlaanderen. Het gegeven dat onschuldige jeugdfoto’s van jeugd- en sportverenigingen binnen pedoseksuele netwerken worden gebruikt, is ranzig. Ik kan het met geen ander woord omschrijven. Ik vroeg de minister op welke wijze hij de jeugdverenigingen, zowel het gesubsidieerd jeugdwerk als de andere vormen van jeugdwerk, zou sensibiliseren met betrekking tot het gebruik van foto’s en hen bewust maken van de mogelijkheden in verband met privacy-instellingen?

Voor alle duidelijkheid; het zijn de daders die fout zijn. Het is echter belangrijk dat wie foto’s deelt zich bewust is van de mogelijke privacy-instellingen, zodat die kunnen gebruikt worden als een drempel om pedoseksuele netwerken op een afstand te houden. Het is nuttig dit te doen en daarom vroeg ik de minister hierrond te sensibiliseren.

Zoals met elke grote ontwikkeling en ontdekking geldt het ook voor de digitale revolutie: zo machtig en prachtig als het hele gegeven is, zoveel gevaar schuilt er ook in. We moeten ons daarvan bewust zijn en deze bezorgdheid doorgeven aan de volgende generatie. De sensibilisering van verenigingen en niet-georganiseerde verenigingen is ongelooflijk belangrijk. Zonder extra regels op te leggen, moeten we daar met zen allen aan werken.

Wil je mijn hele tussenkomst en het antwoord van de minister nalezen of bekijken? Dit kan via volgende link: https://www.vlaamsparlement.be/commissies/commissievergaderingen/1335873...

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is