Speech 20 jaar N-VA Mechelen

Door Freya Perdaens op 22 oktober 2022, over deze onderwerpen: Mechelen

Speech gegeven naar aanleiding van de viering van 20 jaar N-VA Mechelen

 

Lieve vrienden van N-VA,

Ik wilde het met u allen oorspronkelijk hebben over de uitdagingen die de komende jaren Mechelen en dus de Mechelaar wakker zullen houden. Ik wilde het met u hebben over de vele werven die de stad letterlijk en figuurlijk op stelten zetten. Maar ik realiseerde mij dat u dat al weet.

Het was toen ik door de foto's voor de presentatie die vanavond loopt ging, dat ik besefte dat ik het met u over iets helemaal anders wil hebben.

Namelijk over die dikke rode draad die de afgelopen 20 jaar doorheen N-VA Mechelen en eigenlijk onze hele partij loopt. Het DNA van N-VA, als u wilt.

Dus sta me toe het daar even over te hebben. Net als bij gewoon DNA is ook het N-VA DNA opgedeeld in verschillende basis bestanddelen.

Een van die delen is hoe we voor beleid vertrekken vanuit feiten en ratio. We baseren standpunten en maatregelen op onderzoek en wetenschap. Geen experiment met de Mechelse mobiliteit voor ons. En wanneer we spreken ever participatie, dan hebben we het over écht luisteren naar mensen. Ook wanneer die iets vertellen dat minder leuk is.

En dat is meteen basisblok 2. Alleen het goede nieuws brengen en de rest doodzwijgen, dat ligt niet in onze aard. Wij gaan het wel hebben over dingen die niet goed lopen. En wanneer de centen op zijn, en er dus eigenlijk geen geld meer is voor plezier- uitgaven, dan durven we dat ook te zeggen. Al wordt ons dat door de meerderheid zelden in dank aangenomen.

Die 2 eerste basisblokken gaan over de soort politiek waar we aan doen. Maar hoe we er aan doen, is ook een deel van ons DNA. Het is een beetje, "je komt voor de politiek, maar je blijft voor de mensen." En dat is ook duidelijk uit de foto's af te leiden.

Heel wat mensen passeerden de afgelopen jaren de revue. En ik hoop dat u straks met mij kan vaststellen dat velen onder hen elkaar oprecht "vriend" kunnen noemen. Je ziet het aan hoe we elkaar opzoeken buiten onze politieke activiteiten en in de acties en activiteiten die we doen.

Op veel vlakken zijn we als een echte familie.

En dat brengt me tot een volgende bouwsteen. Iedereen in deze zaal kan zich een interne verhitte discussie over politiek of iets ermee verbonden voor de geest halen. We bekijken een probleem graag vanuit verschillende hoeken om tot oplossingen te komen en elkaar daar dan van te overtuigen. Ook dat typeert ons. Die comfortzone, om jouw visie en bijdrage te geven en net als in een echte familie te botsen en toch door te gaan, die is enorm waardevol. En ik hoef er geen tekeningetje bij te maken dat dit DNA blokje niet in elke partij ingebakken zit.

Tot slot nog een blokje dat me erg na aan het hart ligt. Met onze acties, activiteiten en ons werk proberen we een antwoord te bieden op waar de Mechelaar van wakker ligt, maar ook bij te dragen aan onze gemeenschap.

Je ziet het aan onze acties. Van informatie- of debatmomenten over bloeddonaties, inzamelingen voor het goede doel of reanimatie- opleidingen.

Op elke mogelijke manier proberen we bij te dragen aan een warme, zorgzame gemeenschap waarin mensen zich kunnen thuisvoelen.

En dat brengt mij tot, toch nog heel kort dan, die uitdagingen voor morgen. Morgen wacht ons weer de taak om te vertellen waar we voor staan. Onverbloemd en zonder smoesjes. Om mensen te vertellen dat de volgende legislatuur er eentje zal zijn van afbetalen, willen we een kans maken om wel op te kunnen boksen tegen een volgende crisis, en die komt er, zonder ons nog dieper in de schulden te werken. Morgen is het aan ons om, zoals in ons DNA zit, de Mechelaar te vertellen wat we wél kunnen doen. Geen keuzemenu programma met wilde en glorieuze prestigeprojecten, maar een beleid waar de Mechelaar vandaag, maar zeker ook die van morgen goed van wordt.

Want dat is onze verdomde plicht.

Maar voor vanavond, houden we het bij dank u. Dank u voor al jullie inzet de afgelopen jaren. Dank u om samen het DNA van N-VA te zijn!

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is