Vanaf 15 juni dit jaar zouden dranken uitsluitend in herbruikbare bekers, petflessen en blikjes mogen worden aangeboden. Toch zullen pintjes op Tomorrowland, Rock Werchter en Graspop nog in wegwerpbekers geschonken worden. De organisaties van de festivals hebben een uitzondering aangevraagd.

"Ze hebben die inderdaad gevraagd, maar daarom nog niet gekregen", zei Demir woensdag. "Ze zullen moeten aantonen dat ze het logistiek niet voor elkaar krijgen."

Bij de dertig evenementen die een uitzondering vroegen, zijn vooral veel kleine festivals, gaf de minister aan. Sommigen onder hen hebben nog een grote stock aan wegwerpbekers en willen die eerst opgebruiken.

"Het is logisch dat ze die stock mogen gebruiken", zei Perdaens. "Als ze die bij het afval zouden gooien, daar schieten we ook niet mee op." Schauvliege wilde van de minister weten welke begeleiding er zal komen, zodat er volgend jaar geen uitzonderingen meer moeten worden toegestaan. "Er zijn begeleidingstrajecten en afvalstoffenmaatschappij OVAM zal praktijkbezoeken afleggen", antwoordde Demir.

 

BRON: Belga, 7 juni 2023

Onderwerpen