Het plan werd inclusief beschikbaar budget al aan de pers gecommuniceerd. Maar de vraag welke financiële ruimte er overblijft voor de voorstellen vanuit de oppositie blijft voorlopig onbeantwoord. Wij zijn er met N-VA van overtuigd dat het plan goede punten heeft, maar dat konden we niet nagaan omdat we vooraf geen documenten te zien kregen. Gezien de maatregelen al werden gecommuniceerd, is het voor het stadsbestuur ook niet mogelijk om ze nog te herzien. Toch deden we enkele voorstellen die we graag in het plan opgenomen zagen.

We vinden het geen goed idee om aan ieder gezin een Mechelenbon van 20 euro te geven. Ze worden niet in hoofdzaak gebruikt door de Mechelaars die ze het meest nodig hebben. Met de bon worden ook niet alle Mechelse handelaars gesteund. We stellen voor om sommige maatregelen uit te stellen, tot bekend is wat hogere overheden nog ondernemen.

We stelden ook voor om de verhoging van de opcentiemen en de onroerende voorheffing van vorig jaar terug te draaien en retributies uit te stellen als dat technisch mogelijk is. Het ongebruikte schakel­zorgcentrum zien we als de ideale plek voor praktijken van artsen en kinesisten die ruimte tekortkomen. Tegelijk stelden we voor om de terrassen voor de horeca uit te breiden.

Onderwerpen